Loading...
ACTUEEL 2018-09-03T14:33:30+00:00

Pruuv ‘m Maor
9 september 2018  //  ’t Arsenaal in de vesting van Woudrichem (zie plattegrond)  //  13.00 – 18.00 uur

Onder de titel ‘Pruuv ‘m Maor‘ organiseert het Woerkumer Bier op 9 september haar ‘1ste Streekbieren Proeverij’ met medewerking van professionele- én amateur bier brouwers uit de directe omgeving van het Land van Altena. Er zullen meer dan 40 verschillende ambachtelijke bieren van minimaal 4 streekbrouwers te proeven zijn. De brouwers zijn – naast ‘Het Woerkumer Bier’:  ‘Ramses Brouwerij’ uit Hooge Zwaluwe, ‘Stadsbrouwerij Dukes’ uit Gorinchem, Start-up Brouwerij ‘Nooit Gedacht’ uit de Oudendijk en amateur bierbrouwer ‘De Gebalde Vuist’ uit Nieuwendijk. De brouwers zullen ook zelf aanwezig zijn om over hun passie en hun bieren te vertellen. Daarnaast ruime keus uit heerlijke en stoere hapjes van de lokale horeca en ook lezingen over de rijke biergeschiedenis van het stadje Woudrichem. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten en er is een infomarkt over de duurzame projecten waar het Woerkumer Bier bij betrokken is.

Craftbeer & History
Woudrichem heeft een eeuwen oude bier traditie die helaas nog te weinig mensen kennen. Het is een geschiedenis die de moeite waard is om te vertellen. In het Visserij en Cultuurhistorisch Museum zullen vanaf 13.00 uur twee gerenommeerde deskundige hier een boekje over open gaan doen. Freek Ruis is de man die de internationaal erkenning voor het historische typish Hollandse kuitbrier wist af te dwingen. Hij houdt een lezing over hoe er in oa Woudrichem bier in die periode gebrouwen werd. Henry Reuchlin is naast oprichter van het Bierburo tevens auteur van een aantal boeken over bier. In zijn laatste boek ‘Rivier van Bier’ besteed hij maar liefst 11 pagina’s aan Woudrichem, Loevestein en het eiland van Altena. Henri z’n lezing begint om 14.00 uur. Beiden lezingen zijn – net zoals een bezoek aan het Visserij museum- omdat het ‘Open Monumentendag’ is gratis. Wel advieren wij per email alvast een plaats te reserveren want er kunnen maar een beperkt aantal mensen bij aanwezig zijn.

Craftbeer & Community
Het zelf brouwen van bier – we hebben het dan over ambachtelijk- of ‘craftbier’ – mag zich tegenwoordig in een grote belangstelling verheugen. Er zijn veel amateur brouwers die thuis de heerlijkste biertjes maken. Ook op ons eiland. Die willen we graag een platvorm bieden zodat ook anderen hun resultaten kunnen proeven. Daarvoor is er de vereniging ‘Amateur Bierbrouwers Gilde Altena’ in oprichting. Naast het uitwisselen van recepten & ervaringen zal de vereniging  ervaren brouwers uitnodigen voor kennisoverdracht en informatie. Ook kunnen er gezamenlijke inkopen worden gedaan, brouwerijen worden bezocht etc etc. We roepen dan ook iedere amateur brouwer in- en rond Altena op om contact met het Woerkumer Bier op te nemen om de vereniging van de grond te krijgen.

‘Duurzaamheid, biologies, circulair en CO2 neutraal zijn voor veel craftbrouwers van ongekend belang. In Amerika zijn het juist deze craft brouwers geweest die de afgelopen decennia de discussie over deze items binnen de landbouw aangeslingerd hebben. Ook onze brouwerij – die we in ‘Hoeve Kraaiveld’ aan de Roef in Woudrichem gaan stichten – gaat van deze principe’s uit. Zonne-energie, biologies geteelde gerst en hop, een duurzame mouterij en -brouwerij het staat allemaal in de steigers. De gemeente en de provincie zijn enthousiast.

Op ‘Hoeve Kraaiveld’ zal ook een hopveld komen… de droom van iedere brouwer want brouwen met vers hop geeft een sensationeel resultaat. ‘Hop van Altena’ wordt een CSA (community-supported agriculture) die steun zoekt bij de inwoners van Altena. Hetzij als vrijwilliger, als brouwer of als investeerder. Hoogtepunt zijn de jaarlijkse plukfeesten waar men gezamenlijk de hop oogst en zich daarna aan het verse bier kan laven.

Voor de jeugd
Ook voor de jeugd is er van alles te doen; voor de kleinsten een leuke kleurplaat, schminken voor de wat oudere jeugd en op 13.00 uur is er in de tuin van de kerk een spektakel voor de kids. Want onder de titel ‘Party van de Prins’ zal de theatergroep van de Oud Hollandse Waterlinie een voorstelling geven met rap, break-dance, zang en percussie. Ook hier is de entree gratis.

Huisregels
Natuurlijk zijn er op het festival terrein – dat gedeelte waar de bieren geproefd kunnen worden – wel een aantal huisregels:

 • We verkopen geen alcohol aan personen, die jonger zijn dan 18.
 • Neem daarom voor de zekerheid jouw legitimatiebewijs mee.
 • Onze veiligheids-gastheren mogen je fouilleren en je de toegang weigeren.
 • Het is niet toegestaan om zelf eten en drinken mee te nemen, ook drugs zijn natuurlijk verboden
 • Ook glas (zowel als fles en drinkglas of in enig andere vorm) zijn nadrukkelijk verboden op het terrein.
 • Alle drank – dus ook wijn, water en fris – zal in ons 15 cl ‘festivalglas’ geschonken worden. Het betreft een duurzaam geproduceerd en verantwoord te recyclen kunststof-glas dat tegen de vaste prijs van 2 muntjes gekocht kan worden.
 • Luister naar onze veiligheids-gastheren of leden van de organisatie, ze hebben het beste met een ieder voor.
 • Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele materiële of immateriële schade, die veroorzaakt wordt door een derde partij, op ons evenemententerrein.
 • Alle hapjes en drankjes kunnen alleen maar middels muntjes worden gekocht. Buiten het festivalterrein – bijvoorbeeld op de infomarkt – kan wel met geld betaald worden.
 • Vraag even toestemming als je beeldopnames wilt maken voor ander dan privé-gebruik.
 • Indien je de sfeer probeert te verzieken door agressiviteit, dan krijg je van ons een enkeltje richting de uitgang.

Mocht je het nou ergens niet mee eens zijn of heb je een vraag, schiet dan even iemand van de organisatie aan.

Veel gestelde vraag
De entree is gratis, maar je moet dus wel een festival glas kopen om te kunnen drinken?
Klopt, je mag vrij naar binnen maar als je wat wilt drinken dan dien je wel een festivalglas (twee muntjes) te kopen. Je helpt ons daar financieel mee én je helpt mee om het veilig te houden. Want glas (zowel fles als drinkglas) is nadrukkelijk verboden op het terrein. Wat ons betreft: re-use = fun! Dus neem ‘t festival glas mee naar huis, gebruik ‘m het hele jaar door en neem het volgend jaar weer mee op onze 2de Streekbieren Proeverij. Thanks!

WAAR KUN JE WOERKUMER KRIJGEN?

Horeca:
Woudrichem: Café ‘t Hoekske, Brasserie Zus, De Gevangenpoort, De Pannenkoekenbakker, De Stroming, Kruiden & Jasmijn.
Uitwijk: De Hoogt.
Sleeuwijk:
Boven de Rivieren.

Slijterijen & winkels:
Slijterij De Dikke Pomp – Woudrichem, IJssalon Baks – Woudrichem, Kaasboerderij De Lange Hoeve – Genderen, Winkel Fort Altena, Slijterij No 47 – Werkendam, Slijterij ‘t Kleine Uiltje – Gorinchem, Slijterij Fred van den Heuvel – Giessenburg, Mitra Slijterij Alblasserdam – Alblasserdam.

Supermarkt:
Boon’s Markt – Woudrichem, Albert Heijn + Gall & Gall Almkerk, Albert Heijn + Gall & Gall Sleeuwijk, Albert Heijn + Gall & Gall Werkendam.

‘Woerkumer Bier’ wordt uitgegeven door: Stichting “Heerlijk en Eerlijk”
Daalderstraat 4, 4285 AV – Woudrichem
info@woerkumer.nl