ONS VERHAAL

Ons verhaal van het Woerkumer Bier is een verhaal over traditie en geschiedenis maar ook over onze community en over de transitie naar een duurzame toekomst. Eeuwen lang was het stadje Woudrichem, als hoofdstad van Altena, de enige plek op ons eiland waar alcohol gebrouwen en verhandeld mocht worden. We inde de belastingen die op bier en jenever betaald moest worden, voor de Heren van Altena en de Graaf van Holland.

Naast handel via de rivieren waren het vooral de soldaten die in ons stadje en op Slot Loevestein gelegerd waren, de belangrijkste afnemers. Veel van onze stadsbestuurders waren destijds bierbrouwer en combineerde dit met het ambt van Schepenen of Schout.

Tegenwoordig vormt het Woerkumer Bier een actief onderdeel van onze community die zich inzet voor een duurzame toekomst. Zo zijn we bezig met de oprichting van een klimaat neutrale brouwerij waar we uitsluitend biologisch gecertificeerde grondstoffen uit onze directe omgeving bij gebruiken. Daar komt ook een eigen duurzame mouterij bij en biologische hopvelden. Als organisatie willen we een voorbeeld rol spelen in de transitie naar duurzame energie en bijdrage aan de biodiversiteit.

Als sociale onderneming gaan we werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Winst maken vinden wij minder belangrijk dan samen lol maken bij het brouwen van heerlijk en eerlijk bier.

Wist u dat het stadje Woudrichem een eeuwenoude biertraditie heeft?

Dat in de middeleeuwen ook kinderen en baby’s dagelijks bier dronken?

Dat het ambacht van bierbrouwer zo’n driehonderd jaar geleden hoog in aanzien stond en vaak gecombineerd werd met dat van schout of schepenen?

Dat de stad Woudrichem al meer dan vier eeuwen diverse bierbrouwerijen binnen de vesting heeft gehad?

Dat het brouwen van bier een belangrijke economische factor was? En dat de grootste afnemers van bier de legioenen waren die zowel binnen de vesting als op slot Loevestein gelegerd waren en vaak in bier uitbetaald werden?

Dat uit de rechtspraak van vroeger blijkt dat veel Woerkumers graag bier dronken maar wel probeerden om de belastingen op bier te ontduiken?

Dat onze streek vanaf de opkomst om met hop het bier te conserveren, tot ver buiten de regio als hopproducent bekend was?

Dat nu nog steeds veel oude boerderijen in de streek een “hophof” hebben?

KOM GENIETEN VAN ONZE BIEREN TERWIJL WIJ VOOR JE BROUWEN.

Ga zitten, kom brouwen, bestel een biertje, proefplankje of beleef een historische bierwandeling.

WAAR KUN JE WOERKUMER KRIJGEN?

Horeca:
Woudrichem: Café ‘t Hoekske, Brasserie Zus, De Gevangenpoort, De Pannenkoekenbakker, De Stroming, Kruiden & Jasmijn.
Uitwijk: De Hoogt.
Sleeuwijk:
Boven de Rivieren.

Slijterijen & winkels:
Slijterij De Dikke Pomp – Woudrichem, IJssalon Baks – Woudrichem, Kaasboerderij De Lange Hoeve – Genderen, Winkel Fort Altena, Slijterij No 47 – Werkendam, Slijterij ‘t Kleine Uiltje – Gorinchem, Slijterij Fred van den Heuvel – Giessenburg, Mitra Slijterij Alblasserdam – Alblasserdam.

Supermarkt:
Boon’s Markt – Woudrichem, Albert Heijn + Gall & Gall Almkerk, Albert Heijn + Gall & Gall Sleeuwijk, Albert Heijn + Gall & Gall Werkendam.

‘Woerkumer Bier’ wordt uitgegeven door: Stichting “Heerlijk en Eerlijk”
Daalderstraat 4, 4285 AV – Woudrichem
info@woerkumer.nl